Massage


Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een zacht pulserende en rustgevende massage. Het is een techniek die 'uitgevonden' is door dr Vodder en doorontwikkeld is door Asdonk en Wittlinger. In diverse klinieken wordt manuele lymfedrainage van oudsher toegepast bij de behandeling van lymfe-oedemen. In de loop van de tijd zijn hier echter veel andere toepassingen bijgekomen.

Manuele lymfedrainage is een wat aparte techniek die behoorlijk afwijkt van andere massage vormen.Het lymfesysteem kent alleen maar éénrichtingswegen die soms een wat aparte loop hebben. Hierdoor is een bepaalde massagerichting (meer dan) noodzakelijk.

Met manuele lymfedrainage stimuleer je de afvoercapaciteit van het lymfesysteem waardoor weefselvocht en afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Je stimuleert bovendien het parasympatische deel van het vegetatieve zenuwstelsel. Dit deel is verantwoordelijk is voor rust, ontspanning, opbouw en herstel. Mede hierdoor is manuele lymfedrainage een mooi hulpmiddel bij de meest uiteenlopende ziektebeelden en erg breed inzetbaar.

Kijken we naar de werking van het lymfesysteem dan valt op dat het systeem niet alleen weefselvochten, ziektekiemen en afvalstoffen uit het lichaam verwijdert maar ook spanningen en emoties. Feitelijk alle dingen die er niet in horen of die niet meer bij je passen. Hierdoor helpt het lymfesysteem je feitelijk om (meer van) jezelf te zijn.

Manuele lymfedrainage is een zeer effectieve manier om in contact te komen met je eigen energie; je afweersysteem te versterken; afvalstoffen en spanningen kwijt te raken en overtollig lymfevocht af te voeren. Bovendien werkt manuele lymfedrainage ondersteunend bij verschillende ziekteprocessen. Denk hierbij aan ADHD, stressgerelateerde klachten, burn-out, pijnklachten, etc.

Bij de praatstoel kunnen we deze techniek toepassen als ondersteuning van de behandeling / coaching.